Rabu, 30 Julai 2008

Lama tak update

Dah lama rasanya tak update blog ni..tersadai macam tu jer...
Bukan apa...penat, letih, tak ada masa ibu nak update blog ni, sejak ketiadaan maid ni..masa agak terbatas, bila malam pulak dah mengantuk..letih.

Buat masa ni, hari-hari yang berlalu seperti biasa. Rutin harian ibu, sejak subuh-subuh dah bangun..mengemas rumah, membasuh kain, menyediakan sarapan, menghantar dan ambil anak-anak ke sekolah, memasak, mengemas tak habis-habis..., menggosok baju, melayan kerenah anak-anak.....fuhhhh.....macam tak habis jer kerja...

Oh..ya,ibu sekarang pun dah makin kurang bertenet....maklum kena curi-curi masa...
sekarang kawan-kawan ibu dah buka satu forum baru..
http://belionline.niceboard.biz
jom la jengah...walau tak berapa banyak lagi..tapi slow-slow la....
tapi wmdc..tetap juga ibu jengah sesekali......tapi dah tak best macam dulu....

Hari tu ibu call atuk kat kampung, atuk cerita banyak durian yang atuk terpaksa jual,sebab atuk dan nenek tak makan durian...lepas tu pulak..anak-anak atuk yang dua orang ni tak balik-balik....kesian atuk ngan nenek....macam mana kami nak balik atuk....setiap sabtu ada sahaja program...cucu-cucu atuk sekolah lah, ayah pulak ada presentation paper kat UITM la, lepas tu..sabtu ni pulak, cucu atuk ada program lawatan ke Taman Burung.....

Mak kat melaka pun dah lama kita tak jengah. Dengar khabar, makcik Ummul baru bersalinkan anak ke tiganya...lelaki..alhamdulillah, tak berkesempatan kita nak menjenguk. Tapi apa pun..walau kita tak balik ke kampung, tapi..tetap ibu telefon bertanya khabar....

Rabu, 23 Julai 2008

Main air di KLCC

Ahad...20 Julai...seperti yang ayah telah janjikan minggu lepas....ayah membawa anak-anak ke Taman KLCC untuk bermain air. Seronok ibu dan ayah tengok anak-anak happy, maklum dah lama betul tak bawa anak-anak main air....

Ada beberapa keping gambar....Idzham...mula-mula macam takut..dok tengok aksi abang-abangnya....


Masing-masing buat macam-macam aksi...




Acara terjunan dari 3 hero....







Idzham...sebelum salin baju...






Lebih kurang sejam bermain air...kami pun balik. Bukan apa..sejarah anak-anak ibu ni, selepas main air..kebiasaanya di taman tema air seperti ini...mesti anak-anak ibu akan demam....itu yang ibu dan ayah risau. Setelah bilas badan dan salin baju..terus balik ke rumah, sampai rumah..terus ayah suruh anak-anak mandi...sementara ibu menyediakan lunch a.k.a minum petang la kot..mee hoon sup....dan malamnya pulak..ayah dan ibu pergi ke pasar malam untuk membeli makanan untuk makan malam....kali ini, ibu dan ayah belikan anak-anak nasi ayam, ibu dan ayah pula nasi tomato, beli jagung dan satay..nak beli murtabak...malas nak menunggu turn..ramai yang beratur....

Isnin, 21 Julai 2008

Idzham...main cak-cak dengan ayah....

Ketika orang sibuk main ps2 dan makan-makan, ayah dengan idzham lak..sibuk main cak-cak...tengoklah idzham....aksi dia nyuruk balik sofa dan kemudian cak kat ayah.....






Ini pulak gambar...ketika idzham sedang makan apa tah....gula-gula kot..sambil termenung, dok tengok bibik kawan along....




Ini pulak...entah bila ayah snap gambar ni..tahu-tahu dah ada dalam camera...
ni mesti masa ibu masuk dalam rumah kejap..idzham pun dok nak main air....nak tolong ibu memberus baju sekolah along dan angah....

19 Julai....

Sabtu....
Pagi-pagi ibu dah bangun mengemas rumah..untuk persediaan majlis harijadi Along. Alhamdulillah...anak-anak rajin membantu ibu, angah keluarkan kain dari mesin dan menjemurnya...baik angah...ibu baru nak keluar jemur kain..tengok-tengok kain dah siap di jemuran. Along..membantu ibu mengemas rumah...ayah membantu ibu menjaga idzham.....walaupun ayah masih belum hilang penat setelah pulang dari karimun...

Pukul 9 pagi, ayah ajak keluar untuk breakfast. Pagi ini breakfast nasi lemak dan anak-anak tak pernah tinggal dengan Roti Telur ......ada beberapa keping gambar, ibu melayan idzham sementara menunggu makanan yang di pesan sampai.....anak ibu yang sorang ni memang tak mahu duduk dalam baby chair.....







Setelah selesai breakfast, terus menuju ke TESCO untuk membeli keperluan untuk majlis harijadi petang ini. Penat...dengan kerenah anak-anak, idzham pulak memang tak mahu duduk dalam troli, nak turun bawah..bila dah turun mulalah lari entah ke mana-mana...dah ibu terpaksa berkejar pulak dalam TESCO tu...

Sampai rumah, ibu siapkan bahan-bahan rencah untuk menggoreng mee hoon dan ayah pula memasak mee hoon. Anak-anak pulak siapkan goody bag....memang meriah anak-beranak...dengan keletah idzham yang asyik makan jer....

Ini sekitar majlis hari jadi Firdaus yang berlangsung pukul 3 petang dan dihadiri oleh 22 orang kawan-kawannya.....

Kek harijadi....

Menu yang very simple...


Mee Hoon goreng ..ayah masak..sedap...anak-anak bertambah-tambah makan..

Kawan-kawan Along ketika baru sampai


Ready untuk meniup lilin..


Along nak potong kek


Masing-masing leka dengan PS2 sambil makan kek...










Bergambar beramai-ramai




Satu-satunya kawan perempuan yang datang..Ketua kelas


Birthday Boy...makin tembam


Ibu yang kepenatan...

18 Julai...

Jumaat...hari ini, ibu tak berapa sihat, di serang gastrik..gara-gara lewat dinner kerana risaukan ayah.....sakit sepanjang hari.....menjelang petang pulak, ibu demam...nak tak nak ibu kena gagahkan diri drive menghantar along ke sekolah dan petang menjemput pulak.

Pukul 8 malam ayah call...suruh ambil ayah di bus stand di Puchong Utama. Ibu dan anak-anak pun pergi menjemput ayah. Ayah kepenatan...sehari suntuk perjalanan....

Ini handbag ayah belikan untuk ibu. Ayah belikan jeans 3 helai untuk ibu, sehelai untuk mak uda....dua helai blouse dan beberapa barangan lain. Baju untuk ayah, tak banyak ayah beli...begitu juga untuk anak-anak....thanks ayah....ayah cukup risau ibu tak berkenan dengan handbag itu, tapi..ibu tak kisah...tetap terima dengan senang hati dan...esoknya ibu dah pakai pun handbag tu...



Isnin, 14 Julai 2008

13 Julai....

Ahad..pagi ini lewat breakfast....tapi anak-anak ibu dah gorengkan nugget dan kentang. Ayah settlekan beberapa hal dahulu. Pukul 11 lebih baru keluar..so ayah kata...brunch sekali laaa....

Ayah tanya ibu, nak lunch style apa...melayu, masakan kampung atau mamak. Ibu , memilih masakan kampung, so ayah bawa ke Restoran di Puchong Utama....hmmm..banyaknya lauk...ada ulam-ulaman.....petai, jering, sambal belacan, ayam percik, gulai daging kawah...siap dengan kawahya sekali..tu diaaaa....

Lepas makan, ayah tanya ibu...nak kemana...? Puas ibu dok pikir nak gi mana lah....
Tetiba terlintas ajak pergi Sunway....ayah terus drive ke Sunway Pyramid....mak aiii.....setiap level..full parking.....jenuh...turun sampai tingkat ..paling bawah baru ada parking.....

Puas jalan-jalan cuci mata, layan kerenah anak-anak ....macam-macam ragam manusia....tak der beli apa-apa pun. Time nak balik, ayah ajak makan ice-cream kat Baskin & Robin....





Anak siapalah hilang ni......hahahahah...langsung tak boleh pegang...





Comotnya Idzham.......semangat makan ice-cream...






Sampai rumah, dah petang....anak-anak pulak seperti biasa sibuk nak ke taman. Tinggal ibu, idzham, ayah dan along. Ayah melayan tenet, along melayan kartun kat tv, ibu seperti biasa melayan idzham...sampai idzham tertidur. Ayah kata, hari ini ibu cuti masak...macam dulu-dulu ketika belum ada maid....wekeend cuti masak....seronoknya......dah lama tak cuti masak ni....sayang ayah...mmuuuaahhhh....macam yang ayah janjikan dulu..kalau maid dah balik....ibu boleh ambik cuti masak....hahaahha sebab ayah tau ibu ni paling tak suka masak..tapi...tak pernah miss masak..tetap juga masak walau tak suka masak.

Malam, ayah, ibu dan idzham pergi pasar malam beli makanan untuk dinner. Along, Angah dan Rafique tinggal sekejap. Untuk dinner ibu dan ayah beli nasi ayam untuk anak-anak, murtabak..ini pesanan angah, nasi kerabu untuk ibu dan nasi lemak untuk ayah, dan ayah belikan rojak buah untuk ibu.