Ahad, 24 Ogos 2008

Ibu.... Buah Cempedak Luar Pagar... cempedak tu bila nak buka

24 August 2008

Hari ni, tak ada yang menarik sangat; pagi-pagi kami sekeluarga breakfast di Puchong Prima, lepas tu, kami ke IOI Mall untuk ke kedai buku nak beli buku latihan anak-anak; Ayah bawa kami sekeluarga ke Kedai Popular di tingkat 3, sebelah panggung wayang.

Ibu pilihkan buku latihan untuk Along - semua subjek, yang tak jumpa ialah buku Bahasa Arab; untuk Angah pun sama dapat semua buku kecuali Agama; untuk Uda beli buku Bahasa English Kindergarten A & B.

Asalnya nak juga jalan-jalan tapi sebab hari ni dari pagi mendung dah hujan hingga ke malam, so kami balik ke rumah; Ayah tolong Ibu masak, hari ni masak ikan tenggiri sambal, kangkung goreng; dan untuk anak-anak masak ayam goreng dan ayam masak kicap.

Petangnya kami ke pasar malam di Putra Perdana, yang pergi Ibu, Ayah dan Idzham sahaja, yang lain semua tinggal rumah kejap; bila sampai hujan dah gerimis, jadi Ibu dan Idzham tunggu dalam kereta, Ayah beli barang keperluan dan benda makan-makan.





Sebelum ini kira-kira sebulan yang lepas, Ayah ada beli buah cempedak di shopping, tapi malangnya kami tersimpan buah dalam plastik sementera tunggu masak, so buah tu melecur dan jadi buruk. Ada satu insiden kelakar, ketika itu, Ayah baru perasan buah cempedak tu dah berair, so Ayah letak buah tu di tepi rumah sebelum nak check sama ada boleh makan ke tidak; datang Rafique kat Ibu buat pantun "Ibu.... Buah Cempedak Luar Pagar... cempedak tu bila nak buka" kelakar pun ada sedih pun ada sebab buah tu dah tak boleh makan.

Kebetulan di pasar malam orang jual cempedak sekilo RM2 jer, so Ayah beli 2 biji, bila balik Ayah terus kupas dan beri anak-anak makan, disebabkan banyak sangat isinya, so Ibu pun buat cempedak goreng, memang manis dan sedap, tapi Ibu tak boleh makan sangat sebab boleh kena sedu hati.


Khamis, 21 Ogos 2008

Pertandingan Bunga Api Putrajaya

20 August 2008

Hari ini Ayah sampai rumah dalam jam 8:00 malam, setelah Ayah mandi dan makan, Ibu ajak Ayah dan anak-anak melihat bunga api di Putrajaya, sebab tidak hendak tempuh kesesakan di pertandingan.

Dalam perjalanan, telah kelihatan banyak kereta parking ditepi jalan, semua menanti menyaksikan pertunjukan bunga api, kali ini dari negara Canada.







Gambar tak boleh nak ambil sangat sebab pandangan tidak clear, terlalu ramai sangat orang, sabar je la, yang penting anak-anak merasa keseronokan melihat bunga api ni, walau bagaimanapun, Ayah telah dapat port baru so minggu depan boleh tengok lebih clear.

Satu insiden kelakar masa tengok bunga api ialah, kereta peronda polis yang sampai di tempat orang berkumpul, seolah-olah hendak suruh semua orang jangan parking, tapi sebab orang terlalu ramai sepanjang 200 meter parking, sampai ada 3 lapis parking lagi, dan bukan ada satu port sahaja.

Isnin, 18 Ogos 2008

Ramadhan..

Tak sampai 2 minggu lagi, umat islam akan menyambut ketibaan Ramadhan Al-Mubarak...
Ketibaannya sentiasa dinanti dan dirindui oleh umat islam...
Walaupun belum sampai masanya lagi..namun tidak salah kalau kita mengingati semula segala yang berkaitan dengan puasa....dengan itu, ketibaan Ramadhan nanti..kita sudah bersedia dari sudut mental dan fizikal.....insya Allah...

Pengertian puasa

Takrif puasa dari segi istilah bermaksud menahan diri daripada makan dan minum dan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa mulai terbit fajar hingga terbenam matahari beserta niat.

Lafaz Niat


Lafaz niat puasa bulan Ramadhan:
"نويت صوم غد عن اداء فرض رمضان هذه السنة لله تعالى"

Maksudnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.


Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya (sebulan):

Maksudnya: Sahaja aku puasa untuk sebulan pada bulan Ramadhan kerana Allah Taala.


Hikmah Puasa

Puasa mempunyai pelbagai hikmah antaranya:


1. Menandakan kesyukuran kepada Allah

2. Melatih diri dengan sifat-sifat mahmudah(terpuji seperti sabar, tabah, amanah dan sebagainya.
3. Melatih sikap tolong-menolong di antara satu sama lain

4. Meningkatkan kesihatan diri.
5. Mendapat dua kegembiraan iaitu ketika berbuka(hari raya) dan ketika berjumpa dengan tuhannya pada hari kiamat.
6. Menjauhkan dari sifat-sifat Mazmumah(keji) sepert tamak, sombong hasad dengki dan sebagainya.


Kelebihan Ramadhan

Bulan Ramadhan mempunyai banyak kelebihan antaranya;

1. Bulan diturunkan Al-Quran

Maksudnya: Bulan Ramadhan padanya diturunkan al-Quran yang mempunyai keterangan-keterangan yang nyata sebagai petunjuk kepada manusia.

2. Bulan penuh berkat

Bulan Ramadhan merupakan satu bulan yang disebut sebagai bulan mulanya rahmat, ditengahnya pengampunanNya dan akhirnya merdeka daripada api neraka.

"Maksudnya: Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, apabila bulan Ramadhan telah datang maka dibukalah pintu-pintu syurga, dihapuslah pintu-pintu neraka dan di ikatlah semua syaitan.


3. Bulan Penghapusan dosa

Maksudnya: Rasulullah s.a.w bersabda, sesiapa berpuasa Ramadhan dan berjaga malamnya dengan penuh kepercayaan dan ketelusan ikhlasnya nescaya diampunkan dosanya yang telah lalu. .

4. Bulan diturunkan Lailatul Qadar

Maksudnya: Sesungguhnya kami telah menurunkan (Al-Quran ) ini pada malam Lailatul Qadar. Dan tahukah kamu apa dia Lailatul Qadar itu. Lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu diturunkan malaikat dan Jibril dengan izin tuhan mereka untuk mengutus segala urusan. Sejahteralah(malam) sehingga terbit fajar.

"Di petik dari Laman Web Jabatan Mufti Selangor"

Ahad, 17 Ogos 2008

Bercuti di Penang

16-17 August 2008

Kami sekeluarga baru sahaja sampai ke rumah di Puchong dalam jam 5petang; semalam kami telah ke Pulau Mutiara, walaupun dengan perancangan yang singkat, Ayah berjaya dapatkan penginapan dan bawa kami sekeluarga dengan kereta.


Perjalanan kami telah bermula jam 5pagi dari rumah, disebabkan Ayah mengantuk sepanjang perjalanan, kami singgah di Perhentian Tanjung Malim dalam jam 6:30pagi hingga 7:15pagi. Kami telah teruskan perjalanan, sehingga ke R&R Sungai Perak.




Sewaktu kami sampai untuk mengalas perut, kelihatan tempat letak kereta penuh dan terdapat juga berapa buah bas persiaran. Tahun 2005 merupakan kali terakhir kami singgah sini, perubahan ketara ialah adanya escalator, rasanya belum pernah kami jumpa R&R yang ada kemudahan ini.

Kami dapatkan tempat duduk dan Ayah pun meninjau-ninjau di gerai-gerai, tapi kebanyakan makanan telahpun habis dan ada pekedai yang baru sampai; so ayah pun beli air tin Milo dan roti coklat, kami cadang untuk cari tempat makan lain, lebih-lebih lagi Ayah rasa tidak sedap hati nak makan di situ.



Dalam jam 11pagi kami sampai ke Pulau Pinang; walaupun kami belum lagi breakfast, kami cari dulu Hotel, setelah jumpa Berjaya Georgetown Hotel, kami pun mengunjungi Restoren Hameediyah di bandar; Ayah makan nasi briyani kambing, Ibu makan nasi briyani daging, anak-anak semua makan murtabak daging dan ditambah lagi dengan ayam masak kari. Restoren ini memang penuh dan ada 2 tingkat, kami semua makan di atas.

Selepas makan, kami terus ke Hotel untuk rehatkan diri.









Kami menginap di Junior Suite iaitu di bilik 1512, sebenarnya kami tiada banyak pilihan sebab sewaktu Ayah book pilihan memang terhad; bilik ini luas juga, tetapi disebabkan hanya ada dua katil single, kami minta extra bed.

Setelah kami rehat, kami mengelilingi sekitar pulau, semua rasa pening disebabkan keadaan jalan yang berpusing-pusing; kelihatan juga ada pembinaan jalan baru seolah-olah lebuhraya di Balik Pulau; mulanya Ayah tidak perasan jalan kecil ada traffic light, yang dipasang disebabkan hanya satu lorong jalan sahaja dibuka.

Untuk meredakan kepala yang pening dan untuk meninjau pandangan ditepi pantai, kami singgah di warung tepi pantai di Teluk Bahang; kami semua makan ABC, Ayah makan mee goreng dan Ibu makan laksa.







Kami teruskan ronda-ronda sekitar pulau dan memasuki bandar, sebelum kami balik ke hotel, kami singgah restoren berdekatan dengan hotel; anak-anak makan mee goreng, Ibu makan nasi ayam goreng dan Ayah makan nasi campur.

Keesokan harinya, setelah kami breakfast di hotel, kami ke tingkat 8 untuk bawa anak-anak ke kolam renang. Kami tidak boleh lama di kolam disebabkan Idzham tak mahu dipegang, Ibu risau takut Idzham jatuh; setelah itu, kami semua balik ke bilik untuk bersiap untuk check-out.




Kami ke Bukit Bendera untuk naik ke puncak bukit, tetapi kami hampa disebabkan notis yang mengatakan perkhidmatan tergendala sehingga tarikh yang akan diberitahu, kami hairan kenapa tidak sediakan perkhidmatan ini sewaktu cuti sekolah, kelihatan juga banyak kenderaan yang pusing balik setelah membaca notis berkenaan.

Dalam perjalanan pulang, kami singgah R&R Tapah, tetapi gerai-gerai di sini teramat sesak begitu juga dengan jalan di R&R ini, ini disebabkan tiada R&R yang buka dari pulau hinggalah ke Tapah; begitu juga dengan R&R di Sungai Perak yang ditutup untuk ubah suai, kami agak pelik dengan perancangan yang tidak elok oleh pihak terlibat yang mengetahui adanya cuti sekolah, tetapi tidak ada inisiatif untuk memudahkan pelancong.

Percutian kami kali ini agak sederhana sebabkan tidak dapat singgah tempat-tempat menarik di Pulau Pinang, sebagai contoh, Ibu hendak bawa anak-anak ke Toy Museum tapi, kami tidak dapat cari, puas kami belek peta. Satu perkara yang menarik di Penang ini ialah makan, banyak benda nak dimakan, kami pun tidak ketinggalan untuk banyak makan ;)

Ahad, 10 Ogos 2008

Family Day BP10

10 August 2008

Hari ini, persatuan penduduk Bandar Bukit Puchong BP 10 mengadakan family day; Acara ini sebenarnya telah dimulakan sejak hari Jumaat lagi, dan malam tadi ada pertandingan karum; pagi-pagi jam 7:15pagi dah dengar riuh di taman permainan sebelah rumah ini.

Budak-budak dah beria nak pergi; selepas mandi; along, angah dan uda terus ke taman permainan. Jam 9pagi baru ayah dan ibu bersama idzham ke taman permainan untuk tengok anak-anak;

Ayah dan Ibu tidak sertai apa-apa acara sebab sibuk jaga budak-budak.

Uda sedang menanti giliran untuk dapat belon dari clown....sabar dia menanti...


Along sedang menanti giliran nak dapat belon....punya la ramai beratur..clownnya ada sorang


Ayah dan Idzham...

Time nak balik...nak gi breakfast dulu.....lapar....breakfast yang disediakan dah habis....awal pagi...idzham pun dah mengamuk..

Perlawanan pedang belon.....Uda dah pun tertewas...lihatlah pedang yang tercucuk kat belakang dia...hahahhaha





Ibu dan idzham bersama goody bag dan payung free...



Lucky Draw.....along yang ambik..waktu tu ibu dan ayah dah balik....

Buah Tangan untuk Ibu

Setiap kali ayah ke luar negara, ayah akan belikan ibu buah tangan, dan kali ini ayah belikan tiga pasang kain sutera. Ada tiga warna; merah, merah hati dan hijau gelap.... memang lawa... tak sabar ibu nak hantar jahit.... tapi ada ker orang sanggup terima tempahan untuk raya ni.....






Kek Lapis Sarawak

Ayah sempat membawa pulang kek lapis sarawak untuk family di rumah, ayah kurang gemar makan tapi memandangkan anak-anak dan mak anak heheheh, ayah sempat sumbat dalam beg.


Singgah Sarikei di Sarawak

Salah satu program di Damai Beach ialah Golf, tetapi ayah dah lama tak main dan memang tidak bawa golf set; so ayah nak beli sikit barang untuk bawa balik. Majoriti orang sana cadangkan untuk ke Sarikei, tempat ni macam pasar minggu, yang dibuka dari petang Jumaat hingga malam hari Ahad; semua penjual terdiri dari orang Indonesia yang rata-rata dari Pontianak.

Gerai-gerai ini terletak di sepanjang jalan sejauh 1 kilometer dan berlapis-lapis, memang penat nak berjalan untuk memilih, ada kain baju, t-shirt, barang perhiasan, barang tani, barang basah dan kering dan banyak lagi, dan harga dia memang murah; ramai pelanggan beli udang kering sekilo RM23, ada ikan bilis kering, sotong kering.... kulit kayu manis secekak penuh - panjang hampir 2 kaki berharga RM2.50... payah nak kata betapa banyak barang kat situ