Isnin, 14 Julai 2008

13 Julai....

Ahad..pagi ini lewat breakfast....tapi anak-anak ibu dah gorengkan nugget dan kentang. Ayah settlekan beberapa hal dahulu. Pukul 11 lebih baru keluar..so ayah kata...brunch sekali laaa....

Ayah tanya ibu, nak lunch style apa...melayu, masakan kampung atau mamak. Ibu , memilih masakan kampung, so ayah bawa ke Restoran di Puchong Utama....hmmm..banyaknya lauk...ada ulam-ulaman.....petai, jering, sambal belacan, ayam percik, gulai daging kawah...siap dengan kawahya sekali..tu diaaaa....

Lepas makan, ayah tanya ibu...nak kemana...? Puas ibu dok pikir nak gi mana lah....
Tetiba terlintas ajak pergi Sunway....ayah terus drive ke Sunway Pyramid....mak aiii.....setiap level..full parking.....jenuh...turun sampai tingkat ..paling bawah baru ada parking.....

Puas jalan-jalan cuci mata, layan kerenah anak-anak ....macam-macam ragam manusia....tak der beli apa-apa pun. Time nak balik, ayah ajak makan ice-cream kat Baskin & Robin....





Anak siapalah hilang ni......hahahahah...langsung tak boleh pegang...





Comotnya Idzham.......semangat makan ice-cream...






Sampai rumah, dah petang....anak-anak pulak seperti biasa sibuk nak ke taman. Tinggal ibu, idzham, ayah dan along. Ayah melayan tenet, along melayan kartun kat tv, ibu seperti biasa melayan idzham...sampai idzham tertidur. Ayah kata, hari ini ibu cuti masak...macam dulu-dulu ketika belum ada maid....wekeend cuti masak....seronoknya......dah lama tak cuti masak ni....sayang ayah...mmuuuaahhhh....macam yang ayah janjikan dulu..kalau maid dah balik....ibu boleh ambik cuti masak....hahaahha sebab ayah tau ibu ni paling tak suka masak..tapi...tak pernah miss masak..tetap juga masak walau tak suka masak.

Malam, ayah, ibu dan idzham pergi pasar malam beli makanan untuk dinner. Along, Angah dan Rafique tinggal sekejap. Untuk dinner ibu dan ayah beli nasi ayam untuk anak-anak, murtabak..ini pesanan angah, nasi kerabu untuk ibu dan nasi lemak untuk ayah, dan ayah belikan rojak buah untuk ibu.

12 Julai......

Sabtu....cuti....pagi ni jalan-jalan cari breakfast kat Puchong Perdana, makan nasi lemak. Lepas makan, ibu ajak ayah cari kain untuk buat baju melayu untuk hari raya nanti, tapi ayah kata tunggu ayah balik dari Karimun dulu. So, hold dulu.

Ayah bawak ibu dan anak-anak gi KLCC. Taman KLCC yang sebenarnya. Sampai kat sana, rupanya ada tempat mandi manda...apalagi anak-anak ibu dok merengek nak mandi..walhal baju tak bawak pun. Ibu cuma bawak baju idzham dan diaper jer. So..ayah kata..tk payah la..kita main-main kat tempat permainan jer. Along dah mula tarik muka. Ayah janji, sabtu depan nak bawak gi situ lagi....insya Allah, kalau tak der aral melintang....

Ada beberapa keping gambar yang sempat ibu dan ayah snap..gelagat anak-anak...


















Sampai rumah, dah pukul 3 lebih, masing-masing kepenatan, tapi ayah tetap menolong ibu....petang ni ayah masak mee hoon goreng untuk anak-anak dan nasi goreng, beserta sambal. Laju jer anak-anak ibu makan....asal ayah masak jer..memang laju jer anak-anak makan....

Petang, anak-anak pergi taman..kecuali idzham. Ayah tolong tengokkan idzham sambil membaiki PC angah....sound tak der, sementara ibu menggosok baju. Thanks ayah.....terharu ibu, ayah membantu ibu dalam kerja-kerja rumah....