Isnin, 1 September 2008

Selamat Berpuasa...

1 September...

Hari ini hari pertama berpuasa. Pukul 5 pagi ibu dan anak-anak bangun untuk bersahur. Ayah, hanya minum air....dan...hahahha...perangkap sudah mengenaaaaaaaa....
waaa.....ada Cik T...masuk perangkap yang ayah pasang....padan muka...dah berhari-hari Cik T bebas keluar masuk rumah....

Pagi-pagi semua dah bangun, empat-empat hero ibu dan ayah duduk mengadap perangkap Cik T dan dok menyergah Cik T....kesian cik T...asyik melompat terkejut...al-maklum anak-anak ibu ni dah berhari-hari menunggu nak tengok live Cik T...Dalam pukul 10 pagi ayah keluar dengan anak-anak pergi buang Cik T jauh-jauh...kat tempat pembuangan sampah..berdezup Cik T lari....

Hari ini, tak keluar ke mana-mana....ayah sibuk mentelaah untuk study ayah, anak-anak pulak tengok tv, main dan buat latihan. Ibu seperti biasa melayan Idzham dan mengemas kain baju, masak untuk juadah berbuka puasa. Alhamdulillah anak-anak ibu...Along dan Angah steady......langsung tak mengeluh kepenatan atau lapar...tapi..lagi aktif main..

Pukul 6 petang, ayah keluar untuk ke Pasar Ramadhan. Ibu dan anak-anak tinggal di rumah, memandangkan hari hujan. Ayah tak membeli banyak sangat juadah..takut membazir pulak nanti....seperti laksam, mee hoon goreng, dan roti john.

Pukul 7:20, sampailah waktu berbuka puasa...anak-anak dan ayah dah siap mandi dan bersedia untuk berbuka puasa termasuklah...si kecik tu..Idzham..

Pukul 8:00 malam, anak-anak ayah dan ibu sibuk bersiap untuk pergi Solat Terawih mengikut ayah, idzham pulak bila dah tengok abang-abangnya bersiap pakai baju melayu, dia pun merengek nak pakai juga..so..ibu pakaikanlah idzham dengan baju Uda yang lama...pukul 8:30..bila ayah dan anak-anak keluar untuk ke masjid, idzham menangis nak ikut juga....hahahahhah...merajuk idzham...terus tarik-tarik baju melayu yang dia pakai suruh ibu buka..lepas tu terus tidur...kasihan anak ibu...bukan ayah tak mahu bawa tapi idzham kan kecil lagi...nanti la ya sayang bila idzham dah besar boleh ikut juga....

Sempat ayah snap gambar..sewaktu menunaikan solat terawih di Masjid Bukit Puchong 2 yang sebenarnya belum 100% siap....


Beli Kuih Raya di Bukit Jalil

31 August 2008

Hari ni kami breakfast di luar dan lepas tu Ibu ajak Ayah untuk melihat jualan di Bukit Jalil, Ibu kata dalam surat khabar tulis ada karnival borong barangan makan di situ murah, so Ayah bawa kami sekeluarga ke Bukit Jalil. Kami sampai dalam jam 1:45 tengahari; masuk parking kena RM2, di dalam tu tiada apa sangat, banyak gerai masih tutup, orang pun tak ramai sangat; kami jalan-jalan di situ dan singgah beli kuih raya untuk makan-makan, beli biskut raya dekat RM100 juga.

Sampai rumah anak-anak tak sabar nak makan, so Ayah kata kat Ibu, biarla anak-anak makan, so Ibu buka bungkusan.

Ini gambar Idzham makan biskut



Ini lepas mandi, habis satu badan penuh coklat...


Balik Melaka Tengok Rumah

30 August 2008

Seperti kebiasaan kami sekeluarga breakfast di luar, sebelum keluar tadi, Ibu telah siapkan semua baju-baju sebab planning nak bermalam dan sambut malam kemerdekaan 51 di Melaka; Once selesai makan, kami terus ke Melaka, perjalanan ambil masa dalam 1 jam setengah, seperti yang dijangka; banyak kenderaan yang exit di plaza tol di Melaka, walaupun kami exit melalui tol Alor Gajah, kereta dah banyak beratur, nasib baik Ayah gunakan Touch&Go (di sini tiada terminal Smart Tag).

Sampai Rumah dalam tengahari, kami terus bertamu ke rumah Kak Hasnah, kami dijemput makan, so untuk tidak hampakan pelawaan kami makan mee rebus; setelah habis berbual, kami balik ke rumah untuk kerja-kerja mengemas rumah, dah dekat dua bulan tak balik rumah, banyak surat dalam peti surat, pokok di garden pun dah tidak terurus; Ayah mengemas garden dan ibu sapu rumah setakat yang mampu sebab sibuk melayankan Idzham yang meragam nak didukung.

Dalam jam 3:30 petang kami berkunjung ke kedai Mak di Ayer Molek, anak-anak sibuk makan gula-gula, minum air kotak, ais krim dan ambil mainan, Mak memang suruh bebudak ambil, bila Ayah tegur anak-anak, Mak kata "tak apa la..." Sibuk berbual dengan Mak; Mak kata dah lama Ayah tak makan masakan Mak, so Mak suruh Ayah ke rumah makan, so Ayah ke rumah makan masakan Mak, kali ni Mak masak kari ikan siakap, sayur kangkung dan ikan goreng; sebelum kami habis makan, Mak call minta tolong ambilkan barang; so selepas kami dah habis makan semua, kami singgah ke kedai Mak untuk beri barang yang Mak pesan.

Sebelum balik rumah, kami berjalan-jalan di Melaka; kami singgah ke kedai pakaian di Jalan Hang Tuah di Melaka untuk belikan Nenek baju, Ibu belikan empat helai baju; kami sambung jalan-jalan ke tepi pantai dari Klebang ke Tanjung Kling dan terus ke Tangga Batu, memang tenang pemandangan di sekitar.

Kami balik rumah dan mandi, selepas tu kami pun dinner di luar; Ayah tanya Ibu sama ada nak tidur di Melaka atau nak balik ke Puchong, Ibu kata terpulang pada Ayah, cuma Ibu takut Ayah penat drive; Ayah mengambil keputusan untuk balik ke Puchong malam tu juga; so dalam jam 9:40 malam kami bertolak balik ke Puchong.