Jumaat, 12 September 2008

Along naik Quran....

Alhamdulillah......bangga ibu dengan anak ibu....along telah naik ke Al-Quran setelah khatam membaca Iqra'. Pada mulanya ibu ingatkan along akan membaca muqaddam dulu...tapi...along kata dia dah baca quran. Ibu pun pergi bertemu dengan Ustazah yang mengajar anak-anak mengaji dan bertanyakan hal ini...dan Ustazah tu kata...disebabkan along dah lancar membaca jadi dia terus naikkan along untuk mengaji Quran...dan membaca Juzuk 1 pun along dah lancar, ustazah hanya perlu mendengar dan perbetulkan sikit-sikit bacaan dan tajwidnya.....

Sekiranya seseorang anak muridnya tak lancar membaca Iqra' , barulah akan membaca muqaddam.....ooooo.....macam itu..bukan apa ibu asalnya risau juga,bimbang along tak dapat bawa bacaan dalam Quran.....dan bila ibu dengar along baca ...alhamdulillah..betul kata Ustazah tu.....

Angah pulak...agak merangkak pembacaan iqra' nya....baru masuk Iqra' 6..tak apalah angah yer..slow-slow dan banyakkan pembacaan lagi....

Puasa Hari ke 12....

12 September 2008

Hari ini, hari ke 12 puasa...alhamdulillah along dan angah masih belum tinggal puasa lagi, walau pun pernah tidak bersahur.

Selasa lepas, ayah belikan anak-anak scooter sorang satu kecuali idzham lah.... maklumlah, dorang asyik mintak dengan ayah nak scooter tu. Ayah pun kasihan juga kat anak-anak, bila kawan datang bawa scooter dorang masing-masing berebut nak pinjam. Bila dah dapat scooter ni, satu hal pulak...berebut dengan idzham. Idzham bukan pandai nak naik pun hanya tolak jer.....biasa angah lah yang kasi idzham pinjam scooternya pada idzham.

Yang ada kaler merah dan biru jer, so.. merah untuk along dan rafiq, biru untuk angah



Rabu, pukul 3 petang lebih kurang, ayah bawak ibu dan anak-anak ke PKNS Shah Alam untuk membeli baju melayu.... dapatlah membeli baju melayu anak-anak dan ayah... tapi.. ayah tak mahu pakai sama kaler dengan anak-anak.. hahahahhaha... sebab ayah kata.. ibu yang tak mahu juga sama kaler dengan anak-anak....

Ibu segan sebenarnya....nanti semua sama kaler jer..sepaten jer...

Semalam.. berbuka puasa ibu masak nasi lemak, sambal udang, ayam goreng berempah, dan panaskan sambal sotong. Lepastu ayah bagitau ibu, isnin hingga jumaat depan ayah kena OST ke Singapore........... haaahhhh.... alamak lamanya... ni yang tak best nihhhh...

Lepas tu, ibu minta kebenaran dari ayah untuk mintak atuk dan nenek temankan kita, nanti ibu sewakan teksi untuk atuk... lepas berbuka jer, ibu call atuk kat kampung... suarakan hasrat hati ibu... dan seperti yang telah dijangka atuk macam keberatan untuk datang, ibu pun nak cakap apa lagi.... tak apalah atuk.. tak kan ibu nak paksa pulak.... so... atuk kata nanti nak discuss dengan nenek dulu..... tapi rasanya memang tak akan datang.. huhuhuhuhuh...... tunguuuuuu jer lah atuk call nanti....