Ahad, 5 Oktober 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1429

1 Oktober 2008

Hari ini ialah hari lebaran setelah sebulan berpuasa, along dan angah pun berjaya berpuasa penuh pada tahun ini.

Persiapan raya kali ini adalah sederhana; petang sebelum raya, Ayah sampai rumah dari office dalam jam 4:45pm. Kami bersiap dan bertolak ke Melaka dalam jam 6:00pm. Jalan agak sibuk disebabkan banyak kereta menghala ke Selatan, tetapi tidaklah jam seperti tahun sebelum, mungkin sebab jalan PLUS telah upgrade ke 3 lane. Kereta agak sesak di exit Alor Gajah.

Kami berbuka di Restoran Nasi Kandar di Cheng, Melaka. Lepas tu ke rumah Mak di Ayer Molek, ingatkan nak tolong Mak masak untuk raya, tapi tahun ini Mak masak awal sebab Mak off awal. Sampai jer semua dah masak, Ayah dan anak-anak makan ketupat.

Dalam perjalanan ke rumah, kami lalu di Taman Cempaka iaitu tempat famous orang beli baju raya di musim raya. Masa tu dah pukul 12am tapi gerai masih operasi, jalan sesak dan orang ramai membeli saat akhir walaupun hujan.

Keesokan harinya, semua bangun bersiap. Ayah dan anak-anak ke Masjid Al-Azim untuk sembahyang raya; Idzham menangis sebab nak ikut, Ayah terlintas juga nak bawa tapi, Ibu takut tak terjaga... nanti sembahyang ntah ke mana sebab dok layan Idzham.

Lepas balik sembahyang, kami pun bergambar sesama sendiri, so tiada gambar kami semua sebab cameraman berganti-ganti antara Ayah dan Ibu.