Ahad, 21 Disember 2008

Check up first time...

18 December 2008

Ayah call kata on the way balik ke rumah. Waktu tu dah pukul 6 petang....ayah suruh ibu siap-siap untuk ke klinik gigi dan juga klinik Medi-Nur. Rupanya ayah dah buat appoinment dengan klinik gigi pukul 7:30 malam..itu sahaja slot yang masih kosong..nak tak nak kena jugalah ambil, sebab dah beberapa hari Rafiq ajak ke klinik gigi untuk menampal giginya. Kali pertama pergi..doktor hanya buat tampalan sementara..dan kali ini untuk tampalan yang kekal.

So...ibu dah kelam kabut sebabnya tiga dari 4 anak ibu tak ada kat rumah..memasing dah keluar ke taman....ibu cuba call handphone...alamak....bunyinya ada kat dlm bilik memasing....dua-dua phone along dan angah tinggal.....heiiiiii....budak-budak ni..ada handphone tinggalkan....baik tak yah ada handphone.....tak lama bunyi lagi handphone dorang rupanya ayah pun sama call dorang.....hehehhe..nasib koranglah bebudak......

Lepas ibu bersiap dengan idzham...ibu nak tutup tingkap dan pintu....ayah pun sampai...tak lama tu angah, along dan uda (Rafique) pun sampai..rupanya ayah pergi cari tiga-tiganya kat taman permainan...nasib baik jumpa...so..oleh kerana nak cepat....ibu kata...salin baju jerlah..tak yah mandi...balik kang mandi....huhuhu..nasib lah...kalau ada bau yer.....

Discuss punya discuss dengan ayah....ayah kata kita pergi klinik gigi dulu..sebab dah buat appoinment..ok lah...kita sampai klinik pukul 7:15.....dan tunggu dalam 5 minit Rafique pun dipanggil masuk dan seperti biasa..ayahlah yang temankan.......

Rupanya doktor tak dapat buat tampalan sebab ada infection....so..buat tampalan sementara lagi....ayah pun set kan apppoinment jumaat minggu depan untuk proses yang seterusnya...

Ok.......next destination....Klinik Medi-Nur.......dah kali ketiga kot..ibu call..baru malam ni Doktor Nur bertugas...so...bila sampai tu..ada sorang patient kat dalam.....tunggu lebih kurang 10 minit....ibu pun dipanggil masuk beserta ayah sekali dan idzham...lenlain..3 hero ibu tunggu di luar.....ayah pun kebetulan malam ini ada tanda-tanda nak demam.....

So...ibu disahkan pregnant 13 minggu...kira-kira 3 bulan lebih skit lah..discuss dengan doktor serba sedikit..eh..serba sedikit ke...lama...hampir sejam juga lah dok dalam bilik tu.....ibu sebenarnya nak bersalin secara czer kali ini sebab dah phobia dengan masalah uri lekat ketika proses bersalin idzham awal tahun lepas.......so..dapat serba sedikit nasihat dari Doktor Nur...dan ibu dan ayah akan survey-survey dulu hospital mana untuk bersalin nanti......

Ini gambar baby baru kami.... alhamdulillah....


Lepas tu....ambil tekanan darah, ambil darah, timbang berat berat ibu ketika pregnant 3 bulan ni dah 54kg...hmmm..boleh tahan juga tu, check urine dan scan...hehehhe...scan ni lah yang paling ibu suka...tu diaaaaa.....dah nampak baby dalam perut ibu.....melonjak-lonjak baby tu..dah nampak degupan jantungnya...alhamdulillah semua ok dan sihat......ayah dukung idzham...tak habis-habis mulut idzham sebut..baby...baby.....

Setelah itu ayah pulak diperiksa..dan tekanan darah ayah rendah....ayah pun sakit kepala ...kesian ayah....memang kena makan ubat cepar-cepat..kalau tidak memang terlantar lah tak boleh bangun.....