Khamis, 11 Jun 2009

Appoinment Di Hospital Putrajaya

9-11 June 2009

Selama tiga hari berturut-turut ibu dan ayah berulang alik ke hospital. 9 June, datang untuk ambil darah...asalnya ibu ingatkan ambil darah cuma untuk tahu HB darah jer, so ibu tidaklah berpuasa, lagi pun semasa buat temujanji tu, tidak pula dimaklumkan suruh berpuasa. Dalam pukul 8 pagi, nurse tanya ibu..puasa ke tidak...ibu pun katalah tak puasa...minum air kosong segelas tadi....., tak apalah, try buat juga ujian BSP. Pagi ni jer, empat ujian darah ibu kena buat, maksudnya 4 botol lah darah ibu diambil.

Pukul 11 am, ibu kena datang lagi dan kemudian pukul 6:30 petang dan akhir sekali pukul 9:30 malam. Masa ibu datang sebelah malam, kena pergi ke labor room ambil darah kat situ. Masuk labor room nampak ada notis mengatakan wad bersalin dah penuh, sesiapa yang perlu masuk wad akan dihnatar ke H0spital terdekat.

10 June - Ayah cadangkan agar ibu repeat ujian yang pertama iaitu semasa berpuasa, so pukul 8:00 pagi, ibu diambil lagi sekali darah, dan harapnya kali ini readingnya oklah....sebab first reading semalam tak accurate sebab ibu tak puasa.

11 June - Appoinment ibu berjumpa doktor, awal-awal pagi lagi ibu dan ayah sudah sampai ke hospital. Setelah daftar, ibu diminta check urin, timbang berat dan setelah itu baru berjumpa doktor. Doktor Rafidah yang memeriksa ibu, telah mengatur temujanji untuk ibu bertemu dengan Dietician, memandangkan ibu mengalami anemia yang agak teruk. Sebelum ibu mengambil ubat, HB ibu cuma di paras 7.5 dan setelah ibu mengambil iron dan asid folik, barulah HB ibu bertambah menjadi 10.6.

Ibu juga telah menjalani scan, dan doktor mengatakan anggaran berat baby sekitar 2.4kg.....aik....kecik nau baby ibu kali ni.., dan condition baby semua ok...sihat dan perkembangannya bersesuaian dengan umur kandungan ibu, alhamdulillah.

Dah lebam tangan ibu setelah beberapa kali kena cucuk......


Pregnant kali ni ibu dikehendaki mencatat pergerakan baby dalam Carta, satu perkara yang ibu tidak pernah lakukan ketika pregnantkan 4 anak-anak ibu sebelum ini.Kali ni, ibu diminta menjalani 2 ujian darah lagi, bermakna kena cucuk lah lagi. Dah lebam-lebam pelipat tangan ibu setelah 5 kali diambil darah.

2 ulasan:

xillix axillixa berkata...

hi
salam ziarah
terpanggil utk beri komen...

saya masa hamil, tiap tiap bulan mesti pergi hospital buat Blood sugar profile... even bacaan cantik (below 6).. tetap kena buat... reason: my mom have diabetes...

cucuk tu kalau kena dengan jururawat yang pandai dan tau mana nak cari urat.. tak sakit.. kena dnegan jururawat yang tak berapa nak pandai... boleh lenguh lengan...

siti nurbaiya berkata...

mm.. memang tipa2 kali pregnant HB low ke?

Dah pernah check for thalassemia?

kalau belum why not screen for thalassemia?