Isnin, 15 Jun 2009

Apppoinment dengan Dietician di Hospital Putrajaya

15 June 2009
Isnin

Selepas sahaja menghantar anak-anak ke sekolah, ibu, ayah dan Idzham terus ke Hospital Putrajaya. Hari ini ibu ada appoinment dengan dietician disebabkan paras glukose dalam darah ibu agak tinggi. Kalau ikutkan hati ni, malas nak pergi, malas nak susahkan sesiapa lagi....tapi nanti payah pulak bila doktor tanya itu ini.....

Sampai pukul 7:30, kami ke cafeteria dulu......tak makan apa-apa pun cuma minum jer, tah lah ibu tak ada mood dan tak ada rasa nak makan. Kesian Idzham, terpaksa bangun awal-awal pagi...mengamuk juga dia bila dikejutkan. Kalau ada maid, atau ada orang jaga kat rumah...tak adalah ibu nak bawak dia. Firdaus pun kena tinggal sensorang kat rumah, dia kena pergi mengaji pagi-pagi ni. Sewaktu ibu tinggalkan rumah tadi, Firdaus sedang mandi.

Ayah pergi register dan ambil nombor dahulu, kemudian ayah datang semula ke cafe dan kami terus pergi ke Kaunter E, Klinik perubatan di mana tempat untuk bertemu dengan dietician. Tak lama selepas itu, ibu dipanggil untuk ditimbang berat.....timbang jer..mak aiiiiiii...biar betul.....baru hari Khamis hari tu berat ibu 64.1 kg..takkan dalam masa 3 hari dh naik 66kg......huhhhhhhh.....menakjubkan.....tak apa..ayah kata nanti kat doktor ......kita double check.

Tunggu punya tunggu...idzham dah merengek ajak balik...dia mengantuk agaknya. Ayah pun dah berapa kali bertanya kat nurse, kat kaunter..bila nak dipanggil.....dekat pukul 9 pagi...katanya Doktor belum masuk...haaaaa...ishhhh....kata start pukul 8-12 pm..ni dah dekat pukul 9..masih belum masuk lagi...sabar ajerlah.

Lebih kurang pukul 9:15 macam tu, baru lah ibu dipanggil masuk. So..kat dalam tu, ayah mintak dengan doktor untuk ditimbang sekali lagi berat ibu...haaaaaaa kan dah kata......menakjubkan kalau berat ibu naik 2 kg dlm masa 3 hari.......bila timbang semula...64.2 kg berat ibu...so..ok lah betullah......

Lebih kurang 20 minit...bersoal jawab dan mendengar penerangan dan panduan yang Doktor berikan.....maka berakhirlah sesi appoinment kali ini......

3 ulasan:

sheila berkata...

lepas ni dah xde appointment lagi ke?
camne akak nye glucose level?? dah ok

zahidah berkata...

ada lagi nest....25/6 nanti kt putrajaya.......

glukose level.....kita border line lah nest...tu yg kena pantang makan itu, ini lah...tkt glukose tu naik lagi...

yana berkata...

tak lama dah lg duenya k.eida..
harap semuanya berjln lancar..ibu dan baby 2-2 sihat dan selamat hendaknya. amin