Rabu, 30 September 2009

Apa cerita di sebalik baju raya ibu....


Raya tahun ni..memang ibu betul-betul gerammmm dengan tukang jahit ni. Memanglah ibu kenal dengan dia ni..eh...tak der lah kenal...tapi kiranya dia ni sekampunglah dengan ayah...., dan juga dia ni pun peniaga online di tutttttt.......nak sebut gak ker...


Ceritanya macam ni, tukang jahit tu kata, dia boleh terima tempahan lagi sebab dia baru jer dapat pembantu, ok lah...hari pertama puasa, ibu pun dari Puchong ni bersama ayah dan anak-anak pergilah kedai dia.....dah bincang bagai nak baju cemana, dah ambik ukuran bagai...ok lah....katanya nanti dah siap dia akan sms, atau pm...hahahha..pm..tau jerlah kat mana kan....


Tunggu punya tunggu...minggu kedua terakhir puasa tu ibu sms lah tanya...jawapannya "insya Allah kak, baju akak siap minggu depan"..lega hati ni....sebab ibu tak beli baju raya tau....., then minggu terakhir hari rabu, ibu sms lagi tanya...masa tu petang...dia call kata " kak, tukang jahit saya kata, baju kaler merah tu tak dapat buat baju kurung pahang lah, sebab tak cukup 2 meter bahagian bajunya , kalau buat baju kurung biasa oklah"......ibu pun cakap " tak perlah, baju kurung biasa pun ok la janji siap, yang penting baju kaler hijau tu tau, sebab nak sedondon dengan suami"...dia kata " ok kak"


Pagi esoknya, ibu terima sms " kak, dua-dua baju tu tak cukuplah unntuk buat baju, tak potong lagi"..ibu dah mula pelik...sebab apa tau...kain yang sama paten, beli dari kedai yang sama cuma kaler jer lain....tapi ibu hantar pada tukang jahit lain...boleh pulak dibuat baju..baju kurung pahang lagi...dan dah siap pun.....


Yang buat ibu rasa cam nak naik angin tu ialah....kenapa diberitahu saat akhir, kenapa masa ibu tanya dua minggu sebelum raya tu tak cakap, dan kenapa asalnya kata boleh buat baju kurung biasa tup tup tak boleh langsung...gemuk sangat ke ibu ni rasanya tidak..bukan rasa lagi, ibu ni kategori kurus juga lah....bila ibu sms tanya last-last minute tu baru nak tanya pada tukang jahit , sesebelum tu...???????...kalau ibu tak tanya agaknya...sudahnya didiamkan terus agaknya. Apa yang ibu rasa, ialah..agaknya bukan tak cukup kain, tapi tak sempat siap agaknya atau salah potong kot....tak per tengoklah nanti kalau kain tu sampai ke tangan ibu....


Ayah pun bengang gak lah..yerlah ayah beli baju melayu hijau sebab nak sedondon dengan ibu. Kerana kasihan kan ibu, hari jumaat tu, ayah naik LRT lagi pergi ke Jalan TAR....cari punya cari..yerlah nak match dengan kaler baju ayah..susah lah nak cari dah la tu last minute pulak. Ibu pulak pakai size S, kebanyakkan yang ada size L, size XL. Akhirnya dapat jugalah walau pun tidaklah betul-betul macth, cuma senada dan seirama...bolehlah kiranya tu...


So..ibu cakap dengan peniaga a.k.a tukang jahit tu...tak apalah..ibu nak semula tiga pasang baju ibu tu, tak payah lah jahit, ibu suruh hantar kat rumah mak...pun dia tak dapat hantar...sedangkan ibu bagitau petang khamis tu...dia lak nak balik kampung tenghari jumaat tu, walhal kedai dan rumah mak bukannya jauh pun dengan rumah dia..setaman tauuuuuu......


gitulah kisahnya baju raya ibu tu...memang tak puas hati betul....sampai la ni peniaga tu langsung tak minta maaf ker, atau tak maklumkan sama ada dah hantar ke belum baju tu......macam ni ker peniaga yang jujur dan bertanggungjawab......macam mana melayu nak maju kalau macam inilah sikap dorang..haaaaaaa..mula lah nak membebel ni...sabar jerlah.....

1 ulasan:

sayangsayangibu berkata...

sejarah sama ngan akak..
bezanya baju tu siap bebetul pagi rabu, masa nak balik kg rabu tu, baru dapat baju itu puuuuuunnnnn...........
malas nak cakap..sakit atilah sajee!!!