Khamis, 12 Februari 2009

Apa-apa sajalah.....

12 February 2009

Dah lama tak update blog ni...nasib baik tak bersawang...ini pun update sebab si Minah Tulen tu dah bising suruh update blog.....hemtam sajalah labuuuuu.....citer apa sajalah..asal terisi blog tu bak kata Minah Tulen......(jangan marah arr....besan).....hehehhe

Apa yer nak citer, lama dah tak balik Pahang, jenguk atuk ngan nenek....hanya bertanya khabar melalui telefon. Ada sebab kenapa tak balik...hanya ibu dan ayah sahaja yang tahu......bila lah agaknya situasi mengizinkan.....Balik Melaka pun dah lama tak balik, pun ayah hanya call mak kat Melaka......

Sibuk..boleh lah nak kata sibuk..ayah lah ibu ni seperti biasalah sibuk dengan kerja-kerja rumah.....Sabtu sebelum Tahipusam hari tu...ayah kena tolong kawan ayah pasal server officenya yang kong......kasihan kawan ayah...macam-macam masalah timbul....

Nak jadikan cerita, hari ahad kalau tak salah...ibu ni dok panggil lah anak-anak suruh basuh kasut sekolah memasing...tapi memasing buat derrrkkkk jer....so..ibu ni malas lah nak bising-bising..tak larat dah nak pot pet pot pet....sudahnya ibu pun kumpullah kasut anak-anak..gi belakang cuci lah kasut tu dengan kaki kejap lunjur ke kanan..kejap lunjur ke kiri...yerlah perut dah makin besar nak duduk pun susah. Tengah leka membasuh...sesambil tu kain baju tengah berpusing dalam mesin basuh kat sebelah ibu ni......time dah nak habis cuci tu....ibu terdengar suara Idzham cari ibu..so..ibu pun cepat-cepat lah nak settlekan kerja membasuh ni....terus jer ibu buangkan air dalam besen tu...serentak itu air dari mesin pun keluar..tanpa...tanpa...tanpa...tu dia 3 kali ulang....tanpa menyedari sepasang tali kasut masih ada kat dalam besen tu.....tiba-tiba ibu teringat....sempat sambar satu tali kasut...cari satu lagi...dah yillekkk....pergi bersama air yang mencurah-curah keluar dari tiub mesin tu ke dalam longkang dan terus menuju ke dalam tanah dan agaknya terus ke longkang besar...ALAMAK..........nak pengsan rasanya....mulalah ibu membebel sorang-sorang...tak boleh nak marahkan sesapalah...salah sendiri..leka sangat....

Kasihan Along....terpaksa lah pakai kasut lama dulu sementara nak membeli tali kasut lain.

Insya Allah....bulan April nanti...kita akan dapat pembantu rumah...alhamdulillah lega sesangat....harap-harapnya semua urusan berjalan lancar lah. So..ibu dapatlah memberi tumpuan kepada ayah dan juga anak-anak sepenuhnya..terutama memantau pembelajaran anak-anak ibu seperti sesebelum ni....insya Allah.....