Isnin, 1 Jun 2009

Persediaan Menyambut Ahli Keluarga Baru

31 May 2009

Seperti biasa pagi-pagi, ayah akan membawa kita sekeluarga breakfast di luar.  Kali ini kami hanya menikmati Roti Telur. Ini merupakan menu kegemaran Rafique. Setelah itu, ayah mengajak pergi ke Warehouse Sale di Kepong.  Hytex Garment warehouse sale di Taman Ehsan, Kepong yang bermula 30 Mei - 7 Jun 2009.

Ibu pula tak membawa alamt, so..berpandukan pada GPS handphone ayah, kami mencari lokasi tersebut.  Sampai jer dah pukul 12 tengahari lebih kurang.  Ingatkan penuh lah umat manusia, tapi lengang jer, macam tak ramai orang.  Masuk-masuk jer, alahaiii....tak der pun baju baby....yang banyak baju-baju untuk umur 1 tahun ke atas.  Barang-barang keperluan baby adalah sikit-sikit seperti shampoo, baby bath, bedak, krim, stroller (yang tak semegah tu), set tidur baby, botol susu baby dan sebagainya.  Nak kata harganya murah tu...tidaklah juga.  Berbanding masa kami pergi tahun 2006 kalau tak silap.....ada baju baby seperti romper yang beharga RM1 yang masih cantik lagi.  Waktu itu, kami membeli banyak jugalah baju untuk Idzham.  Tapi kali ni nampaknya tak ada. 

So...kami cuma membeli keperluan baby, itupun botol kecik biasa jer..yerlah alang-alang dah sampaikan..takkan nak pulang dengan tangan kosong...penat jer. Tak sampai RM50 kami berbelanja di sini.

Setelah itu, kami menuju ke One Utama, memang bercadang untuk membeli stroller dan car seat untuk baby.  Memula kami menuju ke Parkson.....lawak betul...tersalah baca info dalam paper...ingatkan stroller dengan car seat sweet cherry seperti yang kami nak beli sebelum ni ada offer iaitu turun hampir RM100 dari harga asal.  Rupa-rupanya, jika membeli barang beharga RM150.00 ke atas, barulah dapat membeli kedua barang ini pada harga yang rendah.  Aduhhhhh......penat berjalan, sudahlah nak cari parking punyalah susah, jauh lak tu parking. 

On the way nak perg ike car park tu, kami singgah di Old Town Kopitiam.....mak aiii...punyalah sesak dengan umat manusia, nasib baik ada meja kosong cukup untuk kami anak-beranak.  Time ni pulak Idzham buat perangai...Ya Allah punyalah geramnya dengan dia....sabar jer lah.....

Setelah habis lunch, kami singgah pulak ke Jaya Jusco....sesaja jalan...tengah sale....geramnya tengok baju-baju baby, tapi dah banyak borong baju baby hari tu kat JJ IOI Puchong, so..sabar jerlah.  Sesaja survey harga stroller dengan car seat baby.  Kami cuma membeli alas getah untuk Idzham tidur malam.  Sekarang idzham siang dan berjalan-jalan dah tak pakai diapers, cuma malam kekadang dia terlepas juga.  


Barang keperluan baby yang beli di warehouse sale Hytex

Yang ini pulak baju-baju baby beli di JJ IOI Puchong


Haaaa....yang ini pilihan ayah.....cantik sungguh kain nya...

Buat masa ini, hanya inilah sahaja persediaan untuk menyambut kelahiran ahli keluarga baru kami.  Tak banyak jugalah beli, maklum dah anak ke lima, banyak lagi barang-barang seperti barut baby, bengkung ibu, kain lampin, baju-baju baby kepunyaan Idzham masih cantik dan boleh digunakan lagi.