Isnin, 15 Jun 2009

Apppoinment dengan Dietician di Hospital Putrajaya

15 June 2009
Isnin

Selepas sahaja menghantar anak-anak ke sekolah, ibu, ayah dan Idzham terus ke Hospital Putrajaya. Hari ini ibu ada appoinment dengan dietician disebabkan paras glukose dalam darah ibu agak tinggi. Kalau ikutkan hati ni, malas nak pergi, malas nak susahkan sesiapa lagi....tapi nanti payah pulak bila doktor tanya itu ini.....

Sampai pukul 7:30, kami ke cafeteria dulu......tak makan apa-apa pun cuma minum jer, tah lah ibu tak ada mood dan tak ada rasa nak makan. Kesian Idzham, terpaksa bangun awal-awal pagi...mengamuk juga dia bila dikejutkan. Kalau ada maid, atau ada orang jaga kat rumah...tak adalah ibu nak bawak dia. Firdaus pun kena tinggal sensorang kat rumah, dia kena pergi mengaji pagi-pagi ni. Sewaktu ibu tinggalkan rumah tadi, Firdaus sedang mandi.

Ayah pergi register dan ambil nombor dahulu, kemudian ayah datang semula ke cafe dan kami terus pergi ke Kaunter E, Klinik perubatan di mana tempat untuk bertemu dengan dietician. Tak lama selepas itu, ibu dipanggil untuk ditimbang berat.....timbang jer..mak aiiiiiii...biar betul.....baru hari Khamis hari tu berat ibu 64.1 kg..takkan dalam masa 3 hari dh naik 66kg......huhhhhhhh.....menakjubkan.....tak apa..ayah kata nanti kat doktor ......kita double check.

Tunggu punya tunggu...idzham dah merengek ajak balik...dia mengantuk agaknya. Ayah pun dah berapa kali bertanya kat nurse, kat kaunter..bila nak dipanggil.....dekat pukul 9 pagi...katanya Doktor belum masuk...haaaaa...ishhhh....kata start pukul 8-12 pm..ni dah dekat pukul 9..masih belum masuk lagi...sabar ajerlah.

Lebih kurang pukul 9:15 macam tu, baru lah ibu dipanggil masuk. So..kat dalam tu, ayah mintak dengan doktor untuk ditimbang sekali lagi berat ibu...haaaaaaa kan dah kata......menakjubkan kalau berat ibu naik 2 kg dlm masa 3 hari.......bila timbang semula...64.2 kg berat ibu...so..ok lah betullah......

Lebih kurang 20 minit...bersoal jawab dan mendengar penerangan dan panduan yang Doktor berikan.....maka berakhirlah sesi appoinment kali ini......

Majlis Perkahwinan Saudara Ayah

14 June 2009
Ahad

Bertempat di Dewan Serbaguna di Puchong Indah, saudara sebelah ayah telah mengadakan majlis resepsi, di mana pada sebelah paginya telah diadakan majlis akad nikah di Masjid As-Salam Puchong Perdana.

Majlis Resepsi bermula pukul 12:00 - 3:30 pm. Kebetulan kita dah keluar dari rumah awal pagi, jadi kami sampai di Majlis itu agak awal kira-kira pukul 12:30pm. Semasa kami sampai, meja belum penuh dan kami mengambil tempat yang agak belakang sikit. Lebih kurang pukul 1:15 pengantin sampai dan jamuan makan pun bermula.

Ketika nak habis makan, mak, mak long, Makcik Haseena, Makcik Mumtaz pun baru sampai dari Melaka. Setelah berbual sekejap, kita pun bergerak pulang ke rumah dan menunggu mak datang ke rumah.

Ayah bergambar bersama ibu saudara ayah, dan juga pengantinnya di sebelah hujung yang memakai sari purple dan berkot hitam
Rafiq dan Firdaus, masing-masing dah hampir jemu menunggu time nak makan..lambat benau
Ibu, muka pun dah sembab, nampak gumuks lak.....
Idzham di atas riba Angah, dia memang manja dengan angahnya.
Idzham di atas riba ayah, ayah rajin melayan kerenah dia.....tu yang dia suka duduk atas ayah.


Lebih kurang pukul 3:00 lebih, mak, Mak Long (kakak ayah), Makcik Haseena, Makcik Mumtaz (dua orang ni adik ayah) datang bersama Makcik Ummul (juga adik ayah) bersama Uncle Wan (suami makcik Ummul) dan anak-anaknya 3 orang.

Tak lama kat rumah..rasanya tak sampai satu jam pun, yerlah mak nak balik Melaka pulak dan nak buka kedai.

Macam-macam cerita

Sabtu

13 June 2009

Tak ada yang menarik hari ni. Cuma seperti biasalah pergi breakfast di luar, dan selepas itu balik ke rumah, nak jalan-jalan pun macam tak der mood jer memandangkan keadaan cuaca yang berjerubu.
Pagi tu, anak-anak rajin mencuci kereta ayah dan ibu. Berkilat jadinya. Ibu cuma tolong mana part yang anak-anak ibu tak sampai nak cuci tu.
Balik rumah setelah breakfast ibu masak untuk makan tengahari...hari ni ibu masak sambal ikan kerisi, dan sup sawi. Lepas tu, apalagi ayah dan ibu layan mata lah....yerlah hari minggu jer untuk ibu dan ayah dapat berehat sepenuhnya.
Sementara itu, jom layan gambar ayah memujuk idzham dan Rafiq makan nasi......ayah menyuap anak-anak makan.....barulah dorang berdua ni nak makan.




Ini pulak gambar idzham sewaktu tengah rajin. Menyapu dan mengumpul sampah...waktu ni dah malam...abang-abangnya dah tidur, ibu dengan ayah tengah makan. Idzham tak sedar ayah snap gambarnya. Lepas jer emnyapu, pandai pulak dia pergi buang dalam tong sampah dan letakkan penyapu di tempatnya. Lepas tu...dia baring depan tv sendiri sambil minum susu....ibu tengok jer dia dah tidur rupanya...baik pulak anak ibu malam ni.