Ahad, 12 Julai 2009

Menyambut Kelahiran Amerra Balqis

12 Julai 2009

Sebelum ini memang tak berkesempatan nak cerita perihal menyambut kelahiran baby baru ni, maklum sahaja la bersalin dan dalam pantang ni bukan mudah.

Nenek dan Atuk datang dari Maran untuk menemankan Ibu, disebabkan khuatir tiada orang nak tengokan Ibu dalam pantang lepas bersalin. Mereka sampai dalam tengahari. Dalam masa yang sama Ayah memang dok cari maid untuk bantu Ibu berpantang, faham sahajala mother-in-law berniaga di Melaka dan my mom tidak sihat. Lebih-lebih lagi keputusan Kerajaan Indonesia untuk tidak benarkan pekerja Indonesia datang ke Malaysia sebagai pembantu rumah sehingga soal perundangan selesai. Pening kepala juga kalau fikirkan; Doktor kata ETA 04/07/2009, berkat doa, Allah permudahkan doa kami untuk dapat maid. Pada 03/07/2009 jam 10:20pm, Ayah mengambil maid dari KLIA.

Jadi dalam menyambut kelahiran baby baru ini, Atuk dan Nenek ada di rumah, begitu juga dengan maid yang kami bahasakan Bibik. Bibik ini berumur 36 tahun dan berasal dari Surabaya Indonesia.

Ibu Upgrade Notebook

12 Julai 2009

Sebelum ini Ayah belikan Ibu HP Mini Note 2133 yang menggunakan operating system Microsoft Windows Vista Home. Disebabkan performance mininote tu tak seperti yang diharapkan. Ayah telah dapatkan Ibu HP Mini Note 2140, dan Ayah telah berjaya install operating system Macintosh Leopard 10.5.7. Memang berbeza menggunakan operating system Mac ni terutama graphicnya,Ekceli operating system leopard ni tak boleh diinstall secara terus dalam komputer yang sepatutnya running operating system Microsoft, but.... boleh kalau nak buat la. Memang best sebab semua devices boleh berfungsi dengan baik.Macintosh ni memang tak keluarkan mininote, dan kalau nak beli notebook yang ringan dan portable seperti AirBook, harganya.. pergh! tak berbaloi, so kepada sesiapa yang berkeinginan boleh la mencuba, pasti suka.