Selasa, 2 Februari 2010

Akhirnya...ibu berjaya.....sayangggg Idzham....mmmuuahhh

2 Febuary 2010 - Selasa

Akhirnya...setelah beberapa malam ibu train Idzham...dengan bangun setiap 2 jam setiap malam, kejutkan idzham ke toilet, berjaya juga idzham tidak kencing malam lagi. Hari ni dah 3 malam berturut-turut idzham sudah tak kencing malam. Dua malam ibu kejutkan sekali jer, dan malam tadi...sudah pukul 6:30 pagi baru ibu kejutkan dia.
Alhamdulillah, idzham dah pandai. Sebenarnya ibu dah give up, sebab sudah beberapa malam ibu berjaga...mana dengan bangun tiap 2 jam sekali, dengan Balqis bangun menyusu lagi. Akhirnya, satu malam sebelum tidur tu, ayah panggil idzham....dan ayah cakap "Yam....yam janganlah kencing atas tilam lagi yer, kalau nak kencing masuk bilik air, kejutkan ibu ke ayah ke...yam dah besar tau...", lepas tu ibu pulak kata " Kalau yam dah tak kencing atas tilam, esok pagi ibu kiss yam banyak-banyak kali..mmmmuuuaahhh...."
Idzham kata.."Okayyyyyy"..memang itulah perkataan dia kalau kita mintak dia buat sesuatu.
Rupanya memang betul dia tak kencing dah atas tilam. Mulanya ingatkan kebetulan...rupanya malam seterusnya macam tu juga.
Macam yang ayah cakaplah...senang jer rupanya nak train idzham ni, kena cakap dengan dia...elok jer dia dengar.
Lagi satu, idzham sekarang dah pandai baca Iqra'. Sekarang idzham dah pertengahan Iqra' 1..alhamdulillah.....kalau ikutkan boleh jer nak alihkan dia setiap hari..sebab dia mudah dapat apa yang baru diajar....tapi..tak mahulah ibu nak cepatkan sangat...
Idzham juga dah kenal banyak huruf dari A-Z dan sudah pandai menulis huruf A, B, C dan O. Idzham ni nampaknya...."nakal" dia lebih sikit dari abang-abangnya tapi dia mudah dapat apa yang diajar. ALhamdulillah.....

Tiada ulasan: