Khamis, 27 Mei 2010

Kusyen Sulaman Reben

27 Mei 2010 - Khamis

Alhamdulillah...siap juga akhirnya Cushion Cover ibu yang bersulamkan Sulaman Reben. Penat juga nak siapkanya. Kerja-kerja menyulam kalau tak salah ibu, dalam 2-3 hari jer, itu pun banyak kali berhenti melayankan Balqis. Kerja-kerja membuat sarung tu yang memakan masa. Yerlah, renda di tepinya tu, ibu buat sendiri, jahit tepinya pun sendiri.
Oklah...ibu puas hati dengan kerja ibu kali ini, walau pun ada part-part yang kena baiki lagi, tapi rasanya...inilah hasil yang terbaik yang ibu pernah buat....(al-maklum...ibu ni bukan lah kreatif mana pun.....heheheh). Ayah tanya ibu, kalau ada orang nak tempah macam mana?.............
Tak terjawab ibu.....muak gak rasanya nak menyiapkan sepasang kusyen ni....tapi tengoklah macam mana kalau ibu terlebih rajin....

Jahitan Scallop di tepi renda tu, ibu jahit guna mesin jahit. Dah hampir 4 tahun beli mesin tu, baru kali ni ibu guna untuk jahit pattern tu.....





Hahahaha...layan jer lah gambar yang sama ibu snap banyak kali.....ambil dari pelbagai gaya.

Rabu, 26 Mei 2010

Sulaman Reben


26 Mei 2010 - Rabu

Dah lama ibu tinggalkan sulaman reben, tiba-tiba tergerak hati nak membuat sulaman reben. Kali ini ibu nak buat sarung kusyen untuk diletakkan dalam kereta. Dah berbulan..eh..rasanya dah setahun lebih hampir 2 tahun ibu dah tak buat sulam reben.
Setelah beberapa hari menyulam, akhirnya siap jugalah sepasang untuk dijadikan sarung kesyen. Nanti kalau dah siap, ibu akan tunjukkan. Hampir siap satu, tinggal buat finishing jer lagi. Satu lagi, ibu masih dalam proses menyambungkan rendanya.

Khamis, 20 Mei 2010

Kasih Sayang....LOVE






Di mana yer ibu nak letakkan semua LOVE nih......haa..ok lah...yang bertemakan pink tu, ibu gantung di cermin kereta lah....cermin kereta mana ekk....haa...kereta ibu lah....kereta ibu yang mana.....haaa..ayah kata..sekarang..kereta waja tu..ialah kereta ibu, kereta Lepat tu...family punya, kancil nun di Puchong nun....bakal jadi milik atuk....bila lah tu ekkkk....keter ayah..????.....huhuhuhh...kasihan ayah tak ada kereta.....idzham kata...tuuuuuuu yang parked belakang rumah tu..kereta ayah tu....yerlahhhhh......kereta ayah....:))

Eh....panjang pulak cerita pasal kereta....LOVE 4 ketul ni...saja ibu buat....mengahbiskan masa waktu Balqis tidur, waktu Balqis tak meragam...

Isnin, 17 Mei 2010

Akhirnya....

17 Mei 2010 - Isnin


Leher baju, ibu jahit menggunakan jahitan "karipap" kata nenek...dah hampir dua puluh tahun ibu tak jahit ni. Masa jahit hari tu pun, ibu cuba ingat-ingatkan semula apa yang nenek ajar....





Bahagian pinggang, ibu jahitkan getah...alhamdulillah menjadi ibu buatkan kain ni...

Akhirnya, ibu dapat juga menyiapkan baju kurung ibu....alhamdulillah menjadi juga. Baju kurung ni kira macam, yang pertama ibu jahit tanpa pengawasan dari sesiapa dan juga baju kurung kedua yang ibu jahit. Hasil pertama dulu dah lebih kurang 16 tahun dulu, ibu buat dengan pengawasan nenek. Lepas tu ibu dah tak pernah buat lagi dah.
Kali ini ibu buat berpandukan nota yang dah ibu kumpulkan beberapa tahun dulu dan juga hasil dari pembacaan dari internet.

Jumaat, 14 Mei 2010

Ibu Sakit




15 Mei 2010 - Jumaat

Dah 3 hari ibu sakit pinggang di bahagian belakang kiri. Tak pernah ibu merasakan sakit seperti ini. Sakit sangat-sangat. Rabu, tengahari tu, ibu dah mula rasa sikit-sikit, menjelang malam...sakitnya makin terasa. Pukul 10 malam, ayah ajak ibu pergi klinik, tapi ibu kata...tak payahlah..boleh bertahan lagi. Ibu terlena seketika, sampai masuk dalam mimpi yang ibu sakit pinggang. Lepas tu, ibu tengok jam pukul 1 pagi....memang tak boleh tidur, serba salah, duduk sakit, bangun sakit, nak baring semua posisi memang sakit. Puas ibu mengeluh....ayah terjaga dan ayah kata..esok pagi-pagi ayah ada meeting, tapi ayah kata, bolehlah ayah postpone kejap, nak hantar ibu ke klinik. Lepas tu, ibu dah tak tentu hala, ibu bangun duduk dekat ruang tamu....tak tau nak buat apa...ketika ibu sedang serba salah nak duduk ke bangun ke, ayah keluar terus ajak ibu ke klinik. Waktu itu jam menunjukkan hampir jam 4 pagi. Bawak lah Balqis....nasib baik klinik 24 jam memang dekat dengan rumah.

Sampai jer, doktor check....tanya kaki ibu kebas ke tidak, dan bermacam soalan lah. Doktor kata, otot besar di belakang ibu bengkak dan tegang. Ok lah dapat ubat tahan sakit, ubat sapu dan ubat surut bengkak. Balik ,lepas makan ubat, baru boleh lena, walau sakit tak hilang sepenuhnya. Esok pepagi, ibu call makcik Hasnah, mintak tolong carikan nombor telefon Tukang Urut, aduhhh..tak tahan dah sakitnya ni. Pukul 3 petang baru tukang urut tu datang. Lepas ibu urut satu badan. Tukang urut tu kata, banyak angin dalam badan ibu...dan bla..bla...bla....then waktu dia urut perut ibu...dia sarankan ibu jumpa doktor supaya boleh discan .

Ibu cerita kat ayah, tak sangka ayah begitu risau...pukul 6 lebih ayah balik terus ajak ibu ke klinik Amal jumpa Doktor Rahimah. Sewaktu di klinik, Doktor scan perut ibu....lihatlah segala macam yang ada....di kawasan abdomen ibu...hati, buah pinggang, peranakan, hati, dan sebagainya. Alhamdulillah semua nampak cantik kata Doktor dan tiada apa-apa masalah seperti fibroid ke, ketumbuhan ke, atau apa-apa yang serius lah. ALhamdulillah, ibu bersyukur kepada Allah...ibu tidak menghadapi apa-apa masalah kesihatan.

Ibu keluar jer...ayah terus tanya...macam mana...? Kasihan ayah...risau sungguh ayah....Ok ibu kata....tak ada apa yang perlu dirisaukan. Alhamdulillah .......ibu dibekalkan dengan beberapa jenis ubat....(Tak yahlah bagitau ubat apa...;))

Pagi tadi ayah call ibu....ayah tanya "Tengah buat apa?"...ibu jawab "Tengah jahit"..ayah kata "Laaaaa...sambung jahit semula..tunggulah sakit pinggang tu betul-betul sembuh..." Tak apalah....tak sedap mata ibu memandang benda yang terbengkalai.....

Hopefully...sakit pinggang ibu ini akan sembuh seperti sediakala........aduhhh..tak mampu dah rasanya nak tanggung.....dukung Balqis pun tak boleh....

Isnin, 10 Mei 2010

Lama Tak Makan Kek

9 Mei 2010 - Ahad

Hari ini, ayah, ibu, Idzham dan Balqis, ke Secret Recipie di Melaka untuk beli kek, kebetulan ianya sempena Hari Ibu. Sebenarnya, ayah ada bertanyakan pada ibu, apa yang ibu nak sempena Hari Ibu ni, ibu kata..."ibu nak hadiah yang semua boleh merasainya". Itu yang ayah nak belikan kek ni. Bila sampai kat kedai kek tu....makkk aiiii...ramainya orang...sehinggakan kek yang biasa kitaorang beli iaitu Indulgence kehabisan. Waiter offer pelbagai kek yang masih ada, kebetulan ayah minta choclate fudge, mula-mula dia kata dah habis, tapi lepas dia double check...alhamdulillah ada satu lagi.


So...tahun ini, untuk Hari Ibu, kami menyambut sederhana, satu kek dari ayah, pemegang pen dari Along dan 2 kuntum bunga dari Angah...dannnn, keesokkannya dua keping kad Hari Ibu dari Rafique. Apa yang penting adalah ucapan dan ingatan dan kucupan dari ayah dan anak-anak. Ibu sentiasa berdoa agar ibu dapat menjadi ibu yang terbaik pada anak-anak ibu dan ayah, dan ibu nak anak-anak ibu merasa bangga menjadi anak-anak ibu dan ayah merasa bangga menjadi suami kepada ibu.



Macam 1 Malaysia lak....

Jahit Manik


10 Mei 2010 - Isnin


Ini lah hasil jahitan manik pada lengan baju kurung ibu. Baju ni raya tahun lepas punya, tapi baru ni ibu jahitkan manik. Sajalah nak asah bakat yang tak seberapa ni, itu pun tak berapa kemas, dan kalau perhatikan betul-betul..manik kaler merah tu agak berlainan antara belah kiri dan kanan...ntah macam mana ibu tersilap beli setelah manik kehabisan...sedang menjahit tu baru perasan.....tak apalah..nasib baik baju sendiri...nak gi kedai dah malas....

Jumaat, 7 Mei 2010

Happy Mother's Day


Hadiah dari Putera sulung ibu - Firdaus

Hadiah dari Putera ibu yang kedua - Syafiq (Angah)


7 Mei 2010 - Jumaat

Happy Mother's Day atau Selamat Hari Ibu buat ibu, mama ,mommy,emak,mom, ummi,atau apa sahaja panggilan untuk anda yang bergelar ibu. Alhamdulillah....ibu rasa sungguh bertuah kerana masih mempunyai ibu dan juga ibu mertua...kedua-duanya ibu panggil EMAK. Kedua-duanya ibu sayang, ibu hargai dan ibu sanjungi. Ibu (nenek..panggilan anak-anak ibu)..kini di Pahang, emak kepada ibu, sekarang sedang tak sihat, dan Emak (anak-anak ibu panggil MAK), ibu kepada ayah, alhamdulillah sihat dan gigih menjaga dan membesarkan anak-anaknya dengan ketiadaan suami di sisi. Ibu cukup bangga dengan emak yang tidak pernah menampakkan riak wajah letih, penat dan sebagainya tapi seringkali senyuman terpancar di wajah emak setiap kali bertemu...kami sayang emak...

Tidak ketinggalan juga anak-anak ibu meraikan kedatangan hari ibu....dengan menghadiahkan ibu bunga dan juga bekas letak pen. Terima Kasih buat anak-anak ibu, membeli hadiah menggunakan duit simpanan dan juga duit belanja yang dikumpulkan. Ibu sayang sangat dengan anak-anak ibu, semoga anak-anak ibu menjadi anak-anak yang soleh dan solehah, menjadi anak-anak yang taat dan berjaya di dunia dan akhirat.

Khamis, 6 Mei 2010

Peniaga Online



6 Mei 2010 - Khamis


Hari ini ibu rasa macam nak membebel lah sikit...... ;), lama dah tak membebel menyuarakan rasa kurang puas hati ni...so..hari ini rasanya nak luahkan jugalah...
Sekarangkan jual beli secara online semakin popular, kaedah jual beli online ni memang memudahkan terutamanya kepada pembeli, di mana pembeli tak perlu lagi untuk bersesak, memandu atau keluar dari rumah untuk mendapatkan barang yang diperlukan. Kadang-kadang tu, kita tak jumpa barang yang kita nak tu dijual di luar, tapi kita boleh jumpa pelbagai barang yang dijual secara online hanya dengan klik button mouse dan mencari keyword dalam google atau banyak juga forum-forum yang menyediakan platform untuk penjual menjual barang mereka.

Ibu memang selalu membeli barang secara online ini, selalu lah, kadang-kadang baju, barang-barang penjagaan diri, barang-barang keperluan rumah dan macam-macamlah, memang dah bertahun ibu membuat pembelian secara online ini. Satu hari tu, ibu nak membeli satu barang, ibu pun seperti biasalah surf WMC, dan masuklah salah satu kedai, dalam kedai tu terdapat ramailah dealer yang bukan peniaga WMC yang iklankan barang tersebut . Salah seorang dari dealer tu BUKAN peniaga WMC...ibu tertarik dengan offer yang dia buat tapi melalui blog yang dia sertakan linknya sekali. Dalam ramai-ramai tu, ibu memilih peniaga tu sebab offer yang diberi, dan juga ibu lihat dia ni macam agak fofular dikalangan upline dan juga dealer-delaer lain.


Ibu pun masuk blog dia, dan untuk tahu berapa kos pos, perlu hantar sms katanya. Ibu pun hantar lah sms....
"Salam *****, saya dari Melaka, nak beli*** pakej*, berapa yer termasuk kos pos,Terima kasih".
Peniaga reply :"RM**.** termasuk pos"
Lepas dah settle semua pembayaran ibu pun sms lagi :
"Salam *****, saya dah buat pembayaran, detailnya saya dah emailkan yer, Terima kasih"
Peniaga tu sms "zahidah?"
Ibu reply "Ya, saya".


Ok..lepas tu, tak der apa-apa berita....dua hari lepas tu, ibu pun dapatlah barangnya. So..seperti biasa urusan jual beli lain...ibu pun masuk blog peniaga tu dan melalui chatboxnya ibu bagitau,
"Salam *****, saya dah terima barang tu tadi, terima kasih yer"


Beberapa hari lepas tu, dalam 4-5 hari kot, ibu nak bertanyakan perihal barang tu...so..masuk lagi blognya dan nampaklah post yg ibu letak di chatboxnya langsung tidak di balas. Nak kata tak masuk, posting yang selepas ibu, elok jer pula dia reply. Ok...abaikan....
Disebabkan ibu nak tanya soalan, ibu nampak dia online di yahoo chatnya dalam blog dia...apa-apa boleh tanya kat situ katanya dan waktu dia available....so..ibu pun bertanyalah soalan dengan seperti biasa dimulai dengan :


"Salam ****, dan agak panjang jugalah soalan untuk dia faham permasalahan ibu...." selang beberapa saat/minit gitulah dia reply :"Teruskan makan, dan tinggalkan 2 biji".
Ibu tunggu juga kotlah ada lagi ayat-ayat hikmat yang dia nak reply..tak ada so..ibu pun reply "ok, terima kasih", dan tak ada apa-apa reply dari peniaga tu.


Hehehehehe, agak-agak korang semua kan..dapat tak apa motif yang ibu ceritakan di atas? Tak tahulah kot kalau korang tak kisah...tapi kan bagi ibu...kita sebagai peniaga perlu lah ada adab berniaga, komunikasi dalam perniagaan itu penting terutama dengan pembeli....agak-agak peniaga kat atas tu kategori peniaga macam mana ek....peniaga sombong? peniaga lupa diri? peniaga tak mesra?peniaga yang dah kaya raya, so tak kisah kalau tak ada pembeli dan tak perlu repeat costemer? Mungkinlah peniaga tu akan mesra dengan pembeli yang dah selalu membeli dengan dia kot, tapi kalau itulah cara layanan dia, tak taulah lepas ni ibu nak tak beli lagi dengan dia....
Selama ibu berurusan dengan peniaga online lain seperti , Hazdi, Ella (peniaga tupperware WMC), Syikin (DCL), ButikMydream, Puteri5, ramai lagi, tak pernah pulak ibu jumpa dengan peniaga seperti yang ibu ceritakan di atas. Mereka akan reply dengan begitu mesra dan kita sebagai pembeli rasalah dihargai. Paling tidak pun, jawab lah salam, disertakan ucapan terima kasih ker..ini tidak ibu pulak yang berterima kasih..sapa yang beli kat sapa ntah....then kalau pembeli maklumkan barang dah sampai..apa salahnya cakap "Saya jual yer, terima kasih ker..." adehhh..so..nasihat ibu kepada peniaga online ..kalau nak pembeli kembali kepada anda, berkomunikasilah secara bijak, mesra dan layanlah kastemer anda. SEKIAN.

Rabu, 5 Mei 2010

Terima Award

5 May 2010 - Rabu




Yea...yea.....ibu terima award dari Kak Eja.....hehehe...ekcelikan tak pernah bersua muka dengan kak eja, tapi rasa macam dah kenal lama, kak eja pun ada kasi hadiah baju untuk Balqis......Thanks kak eja.... Selain itu, kak eja juga memang sering kali tinggalkan komen pada setiap entry yang ibu buat. Rupanya kak eja ni pun kalau tak salah ibu lah....salah seorang dari Kelab Anjung Pepatih dan juga kawan pada Nest a.k.a Sheila.

Terima kasih daun keladi yer kak eja atas award ini....

Pada kawan-kawan lain..follower blog ini, rakan-rakan bloggers....sila-silah ambil award ni yer, jangan segan....

Isnin, 3 Mei 2010

Idzham kesunyian....

3 Mei 2010 - Isnin

Idzham kesepian......kesunyian..tak ada kawan nak main....Balqis tidur.....sian dia....
naik motor ayah, termenung kat tepi pagar.....
ibu pun apalagi...snap jer lah gambar idzham...