Rabu, 17 Februari 2010

Balqis , Upin & Ipin

17 Febuary 2010 - Rabu

Inilah aksi Balqis bila dimainkan DVD Upin dan Ipin. Yerlah...idzham satu hari entah berapa kali mainkan cerita ni. Balqis pun dah jadi suka tengok cerita ni. Tersandar dia dalam walkernya. Bila ditarik walker ke belakang, nanti dia akan jalan ke depan lagi, tarik lagi...macam tu lah dia....bulat mata melihat screen tv....


Cuti-cuti Chinese New Year

Sabtu - 13 Febuary 2010



Malam sabtu, ayah bawak anak-anak jalan-jalan ke Shah Alam, saja-sajalah jalan, best sebab jalan lengang jer, tak ramai orang pun. Yerlah...warga kota kebanyakkannya pulang ke kampung halaman. Sampai di Shah Alam ayah berhenti di McD Seksyen 2. Masa sampai tu pun ada beberapa orang jer kat dalam tu, tak ramai.

Anak-anak minta burger, so ayah belikan burger sorang satu, kecuali Rafiq dan Idzham berkongsi, tau pasal yang dua orang ni memang tak akan habisnya. Untuk ayah dan ibu, ayah belikan Double Prosperity Burger. Tu diaaaa........jenuh lah ibu nak habiskan......
Kekenyangan memasing...bawak balik perut muncittt......heheheh

Ayah..tersenyum melihat anak-anak menjamu selera...

Masing-masing tengah layan burger, tapi Rafiq tu...asyik lah termenung nak habiskan separuh burger tu...memang tak kuat makan, tapi..kalau mee goreng..sepinggan penuh habis...


Budak kecik ni...dengan air gas memang tak boleh dipisahkan, burger langsung dia tak usik..secawan air gas dia habiskan.

Firdaus, semangat menjamu selera....

Angah, sedang kepedasan, yerlah...nak juga letak sos cili...mulalah berair mata sambil makan burger....


Ini pula gambar-gambar sewaktu jam berdetik 12 tengah malam.....menandakan bermulanya Tahun Baru Cina. Gambar ni diambil dari dalam bilik ibu, jiran chinese membakar mercun. Idzham yang tengah lena tidur terbangun, so..ayah pun ajak la idzham tengok bunga api melalui jendela bilik...Balqis....steady jer tidur tak terjaga pun...




Professor Klon...di mana kah kau......



Nampaknya, Professor Klon telah berjaya menghitamkan bekalan air dan mahu meluaskan jajahan takluknya. Tetapi....dengan gagahnya cicakman datang menyelamatkan keadaan. Hanya beberapa jam sahaja bekalan air dapat dibersihkan semula dan warna air bertukar menjadi putih seperti sediakala.

Hahahahhaa......itu lah dia yer kawnan-kawan, last week punya cerita. Inilah rupa dan warna air, sewaktu paip air dibuka waktu pagi. Terkejut dan loya melihatkan warna air yang sebegitu, macam air longkang. Baju-baju yang dibasuh menggunakan mesin pun habis kotor dan bertukar warna, terpaksa dibilas dengan tangan,...sib baik bibik setia menurut arahan.

Rupanya pihak Syabas ada menjalan kerja-kerja apa tah...tapi kami penduduk taman ni tidak dimaklumkan. Kebiasaanya, kalau apa-apa yang dorang nak buat, dorang akan maklumkan supaya pengguna menutup meter air untuk beberapa tempoh yang dorang beritahu.

Nasib baik, keadaan ni tidaklah lama.....cuma mana-mana paip yang menggunakan air tangki tu, memang lama lah keluar kaler air warna macam ni.....habis lah kotor nampak dalam mangkuk tandas, nak mandi pun...adehhh tak sampai hati rasanya....