Isnin, 5 April 2010

Berjumpa Kembali Rakan-rakan lama di FB

5 April 2010 - Isnin

Sekarang kan semua orang sibuk ber Facebook, termasuklah ibu dan anank-anak ibu. Asalnya ibu create akaun FB ini, adalah kerana cadangan dari Kak Umi (WMC), sebab waktu itu ibu mengikuti kelas Sulaman Reben Online. Kak umi minta supaya student-studentnya update hasil kerja di FB. So, waktu tu, ibu create lah juga, walau pun pada sebelumnya ayah dah suruh ibu buka akaun FB.

Dari situ, walau pun masih terkial-kial dengan FB, dari sehari ke sehari, akhirnya ibu dapat berjumpa kembali rakan-rakan lama ibu sewaktu bersekolah di Sekolah Menengah Maran dan juga sewaktu ibu belajar di UKM.

Sememangnya ibu tercari-cari rakan-rakan lama terutama rakan sewaktu bersekolah menengah dulu,rindu sangat-sangat dengan dorang. Akhirnya ibu bertemu dengan Ema, kemudian Mazni, Yusnida, Aniza, yang semuanya dari Kelas 4-5 Sains dulu. Kemudian bertambah Azura, Norhayati (yang ini paling lawak...ibu tak kenal dia sebab pertama, dia guna nama Angah Kuty, sebab kedua....rupa dia dah lain..dulu kurus sangat dan tinggi, sekarang dah berisi....:), puaslah dia bersoal jawab dengan ibu nak pastikan yang ibu adalah orang yang dia kenal...hehehehe....aduiii...pulak tu mak dan ayah dia pulak memang merupakan kawan baik pada atuk dan nenek), kemudian ibu bertemu pula dengan Norasiah, Norsalawati (yang ini ibu dah add, tapi nampaknya dia hanya create akaun tapi belum mengaktifkan dirinya lagi..Sal merupakan kawan rapat ibu....sama-sama jadi pelajar kesayangan cikgu terutama Cikgu Geografi masa Form 6 dulu...lupa dah nama).

Dari satu rakan ke rakan yang lain....dari Rahimah Shamsuddin..adik kepada Norsyam ibu bertanya khabar Nor melalu Imah...sebenarnya ibu rindu sangat dengan Nor, kawan ibu dari darjah 3 rasanya hinggalah ke form 6, dah hampir lima belas tahun kami lost contact, tapi malangnya menurut Imah, kakaknya tak suka ber FB ni. Semalam Yusnida, menghadiri majlis harijadi anak Nor, sempatlah ibu titipkan salam rindu untuk Nor walaupun Yus tak sempat nak ambil gambar ( tak sempat ke nor yang tak mau.....;) )

Banyak kenangan pahit dan manis sewaktu di zaman persekolahan, masing-masing dah punya keluarga sendiri, kehidupan sendiri, kerjaya dan anak-anak serta suami. Rindu sangat dengan kehidupan sewaktu zaman persekolahan lalu.......
penuh dengan gelak tawa dan keriangan......

Harap sangat suatu hari nanti kita akan dapat bertemu di alam nyata.....mesti menitik air mata waktu itu..... :(
Tiba-tiba pulak di waktu ini, rasa sedih menyelinap dalam hati ini......cuma harapan ibu agar kawan-kawan lama ibu tidak berubah menjadi seorang yang sombong atau bermegah dengan kehidupan mereka....sekiranya mereka telah menjadi orang yang berjaya.....dan tidak memilih dalam berkawan..yerlah ibu ni bukannya orang yang berkarier, orang yang up to date, ibu hanyalah insan biasa...seorang suri rumah yang hidupnya hanya bergelumang dengan anak-anak dan suami dan hidupnya hanyalah di dalam lingkaran keluarga sendiri.
Alamak...terluah perasaan pula..tak apalah sesekali.....tiba-tiba jer rasa sayu hati ni....