Sabtu, 20 Ogos 2011

Remote Ohhh Remote



Haaaaaaaa.....kisah remote pulak kali ni......Dulu sekali remote astro pernah hilang satu hari, rupanya bukan hilang tapi ibu yang sorokkan, ibu boleh terlupa pulak. Remote astro kat rumah seolah-olah macam emas yang sangat beharga menjadi rebutan di kalangan anak-anak ibu. Biasa yang paling suka usung remote astro ke hulu ke hilir ialah Idzham.

Rabu lepas.....selepas anak-anak balik sekolah, kecoh masing-masing mencari remote. Yerla susahkan tak ada remote ni, terpaksa guna decoder nak tukar channel, dan macam-macam lagilah yang tak dapat dibuat tanpa remote ni. CAri..segala ceruk..bawah kusyen, dalam almari, bawah meja,dalam bilik, dapur semua tak ada. Khamis, jumaat...kami dirumah menonton tv tanpa remote. Pernah khamis malam jumaat hari tu, masing-masing tak buka tv, sebab tak ada mood nak tengok tv tanpa remote. Sudahnya malam tu masing-masing masuk tidur awal. Ibu jer yang tengok "semanis kurma".

Pagi tadi, (sabtu) setelah kehilangan remote berhari-hari..ayah ada idea..ayah tanya ibu, bila remote di kesan hilang. Ibu ni antara ingat-ingat lupa. Rupanya ayah mainkan semula rakaman CCTV, untuk melihat siapa yang hilangkan remote. Mula-mula khamis punya rakaman....eh...memang waktu tu, remote dah hilang sebab kelihatan dalam rakaman tu..ibu menukar channel gunakan decoder (ini pun setelah belajar dengan anak-anak ibu...hahahahha).

Ok.....ayah kata..kita mainkan rakaman hari rabu.....
Detik demi detik....dalam rakaman tu...pagi..tinggal ibu dan balqis...waktu tu memang kelihatan remote ada atas meja. Lepas tu Idzham balik sekolah.....kelihatan idzham capai remote dan kepitkan celah ketiak dia, masuk dalam bilik study, kelihatan dia sembang dengan ibu dengan remote masih lagi berada di celah ketiak dia.....sana sini dia round dengan remote masih di kepitnya. Tiba-tiba......nampak dia masukkan remote di rak buku dia..di celah-celah buku.

Hahahahahahha......cepat-cepat angah pergi ke rak buku idzham dan selak-selak celah buku dan haaaa...jumpa pun.....ish...ishhhh......ishhhhh...hari tu bila ditanya tak mahu mengaku..seboleh-boleh dia kata.."bukan yamm.....masa yam balik sekolah hari tu memang dah tak ada remote"....kasihan balqis..semua ingatkan balqis yang hilangkan remote.....

Nasib baiklah ada rakaman CCTV...sebenannya banyak membantu cctv ni.....antara contoh lain....setiap hari pukul 3 anak-anak perlu belajar sehingga pukul 5. Kadang-kadang penat ibu suruh...tapi masing-masing kejap jer..lepas tu main.....haaaaa......ada masa tu...memasing dapat panggilan hangit dari ayah...mana tidaknya ayah melihat CCTV dari handphone ayah.....tahulah masing-masing tak belajar...emmm...kenalah dengar ceramah.

Ada sekali tu kan....Rafiq tak mengaku dia dah goreskan alas seterika ibu, adalah kesan koyak pada alas seterika tu. Sekali tu...malam, masa santai-santai tu..ayah sesaja tengok rakaman cctv yang berlaku selepas anak-anak balik dari sekolah. Haaaaaaaa.....kantoiiiiiiiiiiiiiiii...nampak rafiq pegang gunting sambil gores-goreskan kat alas seterika tu. Pastu bila panggil rafiq..tetap dia tak mengaku...bila tunjukkan rakaman tu....terus terdiam dia....sesambil sengih-ssengih...dia kata.."apiq lupa...apiq tak perasan.."....huhuhuhu....sakit perut ibu gelak bersama ayah...ada hati tak nak mengaku tu ......

Begitulah kira-kiranya cerita tentang remote asto.....panjangnya ibu membebel..sesekali lepaskan gian menaip banyak-banyak....tak pandai lah ibu nak cerita tentang hal lain selain hal anak-anak dan family ibu tersayang......

Tiada ulasan: