Isnin, 30 Mei 2011

Apam Polkadot




Sejak dua menjak ni famous betul apam polkadot. Kalau kat FB tu kan..hari-hari apam tu lalu jer kat wall ibu. Tergerak lah hati ibu nak buat apam ni, sedap ke tidak...tak apa, janji ibu dah cuba buat dan dah tau macam mana nak buat. Senang jer nak buatnya, cuma leceh bila nak kena picitkan warna-warna dalam papercup tu, maklum ibu ni tak cukup piping bag, so..ada yang kena guna sudu lah....di tambah lagi asyik kena menepis tangan kecik tu dari nak usik warna-warna tu. Ada satu warna tu ..asalnya warna merah, tapi budak kecik tu dah campurkan dengan sedikit warna biru, so..jadilah macam kaler oren tak cantik gitu.

ok..ini resepi yang ibu ambil dari sini. Tapi ibu salin jugalah resepinya, terima kasih kepada tuan punya resepi yer:

Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )
3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna . Ibu letak filling coklat, peanut butter dan jem strawberry. So, bercampurlah rasa apam polkadot ibu ni.

Cara-cara

1.masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang





2.bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan





3.masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag





4.picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja

5.letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan


6.picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.


7.last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

Tips : Boleh kurangkan tepung lebih kurang 15gm untuk jadikan apam tu lembut sikit. Selain itu, api jangan terlalu kuat, nanti apam tu akan merekah di atasnya dan tak jadi lah cantik.
Ibu guna paper cup yang size paling kecil dan ibu lak tak ada bekas kuih lompang tu, so ibu gunakan dulang/bekas aluminium yang ada lubang-lubang kecik utk bakar cupe cake tu. Adunan lak jangan isi sampai penuh nanti membuak lak ia keluar..isikan 3/4 cup jer....Oh yaaa...dlm resepi tu tak ada letak esen vanilla , tapi ibu letakkan 1 sudu teh, sebab takut nanti ada bau teloq. :)